Nostalgie

Cautand un anume gen de material documentar, intamplator am dat peste aceasta carte audio, evident o adaptare prescurtata, dar mai speciala prin faptul ca nu este o simpla lectura in fata microfonului. Ascultand, gandul m-a dus cu multi ani in urma, cand, daca locuiai intr-un orasel de provincie, televizorul era considerat un mare privilegiu, iar radioul era inca o raritate.
Nu stiu cum era in alte asemenea orasele de provincie, uitate parca de lume si timp, dar imi este inca viu in memorie faptul ca prin nu stiu ce minune, primaria de atunci instalase, in schimbul unei taxe lunare, in aproape toate casele din oras cate un difuzor conectat printr-o retea locala la o statie de amplificare aflata probabil in sediul primariei. Aceasta “inovatie tehnica” era folosita pe timpul zilei pentru retransmiterea postului central de radio, sau pentru difuzarea de informatii de interes local.
Va intrebati probabil care este legatura intre cartea audio de astazi, disponibila pe internet sau CD, si acea minune a tehnicii provinciale din acea vreme.
Ei bine, desi aveam un radio in casa, acesta “trona” in camera parintilor, in timp ce noi copiii, in camerele noastre, puteam asculta doar ceea ce se difuza prin reteaua locala. Desi invatasem destul de timpuriu sa citesc cursiv, si eram “client” permanent al bibliotecii ce functiona in incinta scolii, cea mai mare placere pentru mine era sa ascult la respectivul difuzor, doua emisiuni dedicate copiilor. Una zilnica, “Noapte buna copii” cred ca se numea, si care ne spunea in fiecare seara cate o poveste, iar alta saptamanala, ” Teatru la microfon”. Acestea erau momentele de vraja pentru mine, cand ascultam, iar imaginatia mea zburda in voie…
Anii au trecut. Tehnologii la care in acele vremuri nici nu visam, ne invadeaza astazi habitatul, am devenit dependenti de ele, dar farmecul acelor vremuri inca imi bantuie amintirile, inca trezeste in mine dorinta de a fi iarasi copil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *