Durere de vanzare

Santem trecatori pe acest pamant. Cu totii santem muritori. Se moare in multe feluri, de la accidentele din mine, petrecute la sute de metri sub pamant, pana la explozia navetelor spatiale. Mai nou, se moare in atacuri teroriste. Putini sant cei ce mor de moarte buna cum se spune, ajunsi la varsta senectutii. O categorie privilegiata este a celor care chiar si ajunsi in acest punct par sa sfideze timpul si moartea. Cei mai multi, daca nu murim in accidente pe sosele, ne dam obstescul sfarsit acasa sau pe un pat de spital macinati de diverse boli.
O sursa aparte de materie prima pentru doamna cu coasa, sant erorile medicale, sau conditiile precare din spitalele noastre.
Dupa cum ne informeaza prestigiosul Dayli Mail, un calcul pur mercantil facut de agentiile de recuperare a tesutului uman, a stabilit pretul corpului uman la aproximativ 350 000 Lire sterline. O fi mult?, o fi putin?.
Un calcul inca si mai pragmatic ne arata ca daca evaluam organismul uman prin prisma pretului constituientilor sai chimici ajungem la “exorbitanta”suma de aproximativ 5 Euro, pentru un corp de 70 Kg.
Apare astfel legitima intrebarea: ce il face pe om atat de pretios ?.
Americanii au o vorba: “de Fisc si de moarte nimeni nu scapa”. Si cand spun Fisc, ma gandesc la bani. Tot la bani se gandesc si cei care cer despagubiri financiare care de multe ori depasesc o jumatate de milion de Euro, in urma mortii unei persoane din familie, cauzata de o eroare medicala, sau o neglijenta crasa cum a fost cazul victimelor de la clubul Colectiv.
Durerea pentru pierderea unei persoane dragi, este foarte greu de exprimat in cuvinte. Fiecare o traieste in felul sau. Unii dintre noi si-ar fi dat propria viata in schimbul vietii celui disparut.
Sant cazuri cand ai “norocul” sa nu mori in urma unui eveniment din cele de mai sus. Am folosit ghilimelele fiindca nu pot sa nu ma intreb de cat noroc poate fi vorba sa scapi cu viata, dar cu sechele care iti pot face restul vietii un calvar. Din punct de vedere financiar, in timpul spitalizarii si tot restul vietii dupa aceea, cheltuielile pot fi enorme si pentru cei mai multi, insurmontabile. Aceste victime sant absolut indreptatite sa ceara despagubiri, si sa le si primeasca. Poate la fel de indreptatiti sant si copiii celor disparuti, ramasi fara dragostea acestuia, fara sustinere morala si financiara. Dar ce faci atunci cand, asa cum se spune in popor, mortul de la groapa nu se mai intoarce? Ceri despagubiri materiale? O suma foarte mare de bani? Sa presupunem ca o si primesti. Si? Vor sterge acesti bani amintirea celui disparut? Vor face acesti bani ca durerea ta sa dispara? Vei putea in momentele cand te gandesti la cel disparut, sa ii spui “dragul meu (sau draga mea, dupa caz),odihneste-te in pace, fiindca noi aici pe pamant, am facut din moartea ta o afacere banoasa. Te-am vandut bine !”?
Este durerea de vanzare? Prin ce calcul meschin, negustoresc, stabilim valoarea absoluta a celui disparut?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *